Workshop

October 12, 2021 |  – 12
Language: Croatian 
Topic: “Socijalni rad u borbi protiv radikalizacije – uloga socijalnih radnika u EU mreži za promicanje svjesnosti o radikalizaciji (EU RAN)”
Contributor: Sergej-Augustin Erdelja

Polarizacija je početni stupanj koji može dovesti do daljnjih posljedica – radikalizacije i nasilnog ekstremizma. Može se promatrati kao misaoni proces koji razdvaja “nas” i “njih”. Proces radikalizacije počinje kao takav misaoni proces, daljnji razvoj moguć je kao aktivizam (potreba za promjenom, za učiniti nešto), nakon čega slijedi ekstremizam i nasilni čin – terorizam. Od strane Europske Komisije prije dvanaest godina osnovana je mreža RAN kojoj je glavni cilj spriječiti radikalizaciju kroz četiri glavna elementa: uključivanje i trening stručnjaka koji su u neposrednom radu sa osobama u riziku od radikalizacije; usmjerenost na prevenciju; međuresorna suradnja koja uključuje i NGO sektor, lokalne zajednice, žrtve…; prilagodba rada svakoj sredini – ne postoji jedno rješenje u borbi protiv radikalizacije koje može biti primijenjeno u svakoj sredini.

Cilj je uključiti što veći broj stručnjaka, te osnažiti socijalne radnike u ovom segmentu rada kroz primjenu alata iz srodnih područja (npr. rad sa nasilnicima u obitelji, rad sa djecom društveno neprihvatljivog ponašanja…)